Hemoroizii sunt „pungi” de vase de sange dilatate in mod excesiv si anormal care fac ca zona din jurul anusului sa devina foarte sensibila. Hemoroizii apar de-a lungul canalului anal sau in zona deschizaturii anale sau a rectului. Ca gravitate, hemoroizii pot cauza de la o usoara iritatie pana la o durere sfasietoare, sau, in cel mai fericit caz, nu vei prezenta niciun simptome si astfel nici nu vei sti de prezenta hemoroizilor.

Totusi, in timp, hemoroizii se agraveaza daca nu sunt luate anumite masuri. Asadar, cel mai probabil, la un moment dat vei fi „hartuit” atat fizic cat si psihologic de sangerarile provocate de hemoroizi in timpul scaunului. Atunci, va trebui sa treci peste orice retinere si sa mergi sa consulti un medic specialist in problema hemoroizilor pentru a-ti recomanda un tratament.

Unul din raspunsurile cele mai bune la problema hemoroizilor este evitarea sau daca este deja prezenta, tratarea constipatiei. Este un raspuns cat se poate de logic, din moment ce specialistii au ajuns la concluzia ca constipatia reprezinta principala cauza a aparitiei hemoroizilor.

Asadar, de unde stii ca esti afectat de constipatie? In principiu, indiciul principal este regularitatea cu care mergi la toaleta; daca ai scaun mai rar decat de obicei, atunci probabil ca esti afectat de constipatie. Acest lucru nu duce in mod invariabil la aparitia hemoroizilor, insa sansele sunt foarte mari.

In plus, constipatia face ca scaunele sa fie tari, aspect ce inrautateste conditia hemoroizilor deja existenti. Daca hemoroizii sunt localizati mai sus pe canalul anal, atunci se poate sa nu suferi de nicio durere; totusi, se poate sa duca la sangerarea tesutului din jurul hemoroizilor. In cazul in care suferi de hemoroizi aproape de deschizatura anala, atunci probabil ca vei suferi de dureri destul de mari si de iritare.

Deci, evitarea constipatiei pare sa fie solutia potrivita pentru ameliorarea hemoroizilor, insa cum se evita? In primul rand, nu amana „vizita” la toaleta; daca simti ca ai nevoie, atunci mergi. In al doilea rand, fa cateva exercitii fizice regulate daca vrei sa uiti de hemoroizi. Incearca sa faci sport pentru a-ti ajuta sistemul circulator sa lucreze mai bine. De asemenea, ar trebui sa mananci mai multe fibre si sa bei mai multa apa pentru a nu te confrunta cu problema hemoroizilor. Fibrele faciliteaza tranzitul intestinal si astfel, ar trebui sa ai scaun in mod regulat fara sa fii nevoit sa te fortezi si sa incepi sa iti faci griji pentru aparitia hemoroizilor.