Aproape toate cazurile de cancer de colon se dezvolta din polipi colonici, dar polipii cresc incet, in general intr-o perioada de cativa ani.

Testele screening  joaca un rol cheie in detectarea de polipi colonici inainte ca acestia sa devina cancerosi.

Exista mai multe metode de screening, fiecare cu beneficiile si riscurile ei. Discutati cu medicul dvs. pentru a alege cea mai buna metoda pentru dvs.
Examen digital rectal – este un examen ce se face in cabinetul doctorului. Acesta foloseste un deget pentru a examina primii cativa cm din rectul dvs. pentru a vedea daca exista polipi colonici. Desi este un examen nedureros, este insa limitat la partea joasa a rectului si nu poate detecta problemele din partea de sus a rectului si din colon. Mai mult, este dificil pentru doctor sa simta polipii mici.
Inspectia maselor fecale la sange ocult – acest test presupune examinarea unei monstre din fecalele dvs. pentru a vedea daca exista sange. Poate fi efectuat in cabinetul doctorului, dar de obicei vi se dau instructiuni pentru a face acest test acasa. Fiti siguri ca urmati intocmai instructiunile, deoarece alimentatia sau alti factori pot afecta rezultatele. Apoi, aduceti testul la laborator pentru a fi verificat. Problema este ca in majoritatea lor, acest polipi colonici nu sangereaza. Asta poate duce la un rezultat negativ in cazul testului, desi dvs. puteti avea polipi colonici sau cancer de colon. Pe de alta parte, daca apare sange in fecalele dvs., poate fi doar rezultatul unor hemoroizi sau altor factori, si nu neaparat polipi colonici sau cancer.
Sigmoidoscopia flexibila – in acest test pentru polipi colonici, doctorul foloseste un tub usor, subtire pentru a examina rectul. Aproape jumatate din acesti polipi colonici si cancerele de colon se gasesc in aceasta zona. Cu toate acestea, prin sigmoidoscopie nu se poate vedea decat o treime din colonul dvs., si nu se pot detecta polipii colonici aflati in alte parti ale intestinului gros. Sigmoidoscopia poate fi usor inconfortabila, si exista un risc mic de perforare a colonului.

polipi colonici

polipi colonici

Clisma cu bariu – acest test pentru diagnosticare ii permite doctorului sa evalueze tot intestinul gros cu ajutorul razelor X. Bariul este introdus in organism prin clisma. Bariul umple si imbraca mucoasa intestinului, creand o silueta clara a rectului si a colonului dvs. Poate fi introdus si aer pentru a contrasta mai bine pe radiografie. Testul cu bariu pentru polipi colonici dureaza in general 20 de minute si poate fi cam inconfortabil deoarece bariul si aerul va dilata intestinul. Exista si riscul perforarii peretelui colonului.
Clisma cu bariu este un test care nu permite doctorului sa efectueze o biopsie pentru a determina daca este vorba de polipi colonici sau de cancer de colon.
Colonoscopia – aceasta procedura este cel mai performant test pentru polipi colonici si cancerul de colon. Detecteaza cel mai bine acesti polipi colonici, mai bine decat alte teste. Colonoscopia este similara cu sigmoidoscopia felexibila, dar instrumentul folosit, un colonoscop, ii permite doctorului dvs. sa vada intreg colonul si rectul. Daca sunt gasiti polipi colonici in timpul examenului, doctorul ii poate indeparta imediat sau poate lua o biopsie pentru analiza.
O colonoscopie dureaza cam jumatate de ora. Este posibil sa vi se dea un sedativ usor pentru mai mult confort in timpul examenului. Riscurile implicate de colonoscopie ca metoda de diagnosticare pentru polipi colonici, includ hemoragii si perforarea peretelui colonului. Complicatiile sunt mai probabile atunci cand acesti polipi colonici detectati sunt indepartati.
Testele genetice – daca aveti antecedente familiale de polipi colonici si cancer de colon, puteti fi un candidat pentru testele genetice. Acest test de sange poate determina daca aveti un grad mare de risc de polipi colonici si cancer de colon. Rezultatele pot fi insa ambigue, iar prezenta unei gene defective nu inseamna neaparat ca veti dezvolta polipi colonici si cancer de colon. Insa daca stiti ca aveti o predispozitie genetica pentru polipi colonici, veti avea nevoie de screeninguri regulate.
Capsula endoscopica – colonoscopia este eficienta pentru ca poate detecta polipi colonici, dar colonoscopul nu ajunge in intestinul subtire. Acest test implica inghitirea unei capsule mici care contine o camera inauntru. Aceasta poate indentifica foarte eficient polipii din intestinul subtire. Dar pentru ca polipii din intestinul subtire sunt rari, acest test nu este unul de rutina.
Noi tehnologii  precum colonoscopia virtuala, pot face examinarea colonului mai sigura, mai confortabila si mai putin invaziva. In colonoscopia virtuala, vi se face o scanare tomografica computerizata care dureaza 2 minute. Este vorba de o radiografie foarte sensibila a colonului dvs. Apoi, cu ajutorul imaginii computerizate, doctorul roteste aceasta radiografie pentru a vedea fiecare parte din colonul si rectul dvs. pentru a detecta posibilii polipi colonici, fara sa patrunda propriu-zis in corpul dvs. Inainte de scanare, intestinul gros este curatat complet de materii fecale, dar cercetatorii cauta o modalitate de scanare cu succes, fara a fi necesara toata aceasta pregatire a intestinului.
Desi colonoscopia virtuala este potential un mare pas inainte, prezinta dezavantajul ca doctorul nu poate indeparta acei polipi colonici si nu poate prelua biosii in timpul acestei proceduri pentru identificarea de polipi colonici