Exista doua tipuri de hemoroizi de care poate suferi o persoana: hemoroizi interni, care sunt o forma mai putin grava, si hemoroizi externi, care reprezinta o forma mai avansata, de-a dreptul suparatoare atat fizic cat si psihic. Primul tip, adica hemoroizii interni, sunt localizati undeva mai sus in canalul anal sau in zona rectului, iar al doilea tip, hemoroizii externi, se manifesta in zona anusului, in partea terminala a canalului anal. Asadar, distinctia dintre cele doua tipuri de hemoroizi devine clara.

Astfel, masa hemoroidala cuprinde vase de sange si tesut inflamat. Mai mult, hemoroizii sunt impartiti in alte trei categorii, tot in functie de localizarea si orientarea lor: posterior dreapta, anterior dreapta si lateral stanga. Hemoroizii interni apar in momentul in care exista anumite probleme care le favorizeaza aparitia, cum ar fi dilatarea vaselor de sange din zona anala si inflamarea tesuturilor care le sustin. Simptomele care se manifesta ulterior sunt cauzate de aceasta inflamare din interiorul canalului anal.

Simptomele hemoroizilor interni variaza, insa in general acestia se manifesta prin sangerari, astfel, este posibil sa observi urme de sange pe hartia igienica dupa ce o folosesti, pe vasul toaletei, sau chiar pe partea superioara a materiilor fecale.

Hemoroizii interni sunt adesea descrisi ca un manunchi de vene inflamate localizate pe peretele canalului anal. Totusi, in formele mai avansate, hemoroizii interni pot iesi din canalul anal de fiecare data cand folosesti toaleta, cand o sa simti o durere mare in acea zona din cauza ca hemoroizii sunt comprimati de muschi si sangele nu mai ajunge la ei. Cu toate acestea, acest tip de hemoroizi este numit tot „intern” pentru ca pot fi repozitionati manual inapoi in canalul anal.

In ceea ce priveste hemoroizii externi, acestia nu mai pot fi repozitionati inapoi in canalul anal pentru ca s-au dezvoltat excesiv de mult. Hemoroizii externi sunt de obicei descrisi ca un fel de excrescente moi localizate in jurul anusului. Acest tip de hemoroizi produce cu precadere sangerari si provoaca dureri foarte mari. Iar daca situatia hemoroizilor externi se agraveaza si se formeaza cheaguri de sange, atunci se ajunge la tromboza hemoroidala.

Un lucru este clar: trebuie consultat cat mai repede un medic specialist pentru ca aceste sangerari nu sunt in mod necesar un semn al prezentei hemoroizilor, ci pot indica alte probleme legate de tractul digestiv sau chiar cancer al tractului intestinal sau la nivelul anusului. Asadar, un diagnostic corect este absolut vital.