Ca si alte rani mici sau rupturi la nivelul pielii, o fisura anala se va vindeca uneori destul de usor, in cateva saptamani.

Cu toate acestea, este necesar tratamentul pentru a ajuta la inlaturarea durerii si disconfortului pe care o fisura anala le poate provoca.
Trebuie sa fiti examinati de medicul dumneavoastra pentru a depista posibile semne si simptome de fisura anala. Daca cauza fisurii anale nu este tratata, fisura nu poate fi capabila de vindecare si problema va reaparea.
Exista o serie de practici terapeutice care ajuta fisura anala sa se vindece, precum si diminueaza durerea. Acestea sunt descrise mai jos:

Scaunele moi sunt mai usor de gestionat, cu mai putina durere si disconfort, astfel medicul dumneavoastra va poate recomanda modalitati de a atenua scaunele:
Laxativele
Laxativele sunt un tip de medicament care poate face scaunul mai usor.
Adultilor care au fisura anala le va fi, de obicei, prescris un laxativ, acesta ii va ajuta sa aiba un scaun moale si usor de eliminat.
Copiilor cu fisura anala le sunt prescrise, de obicei, laxative osmotice. Acestea actioneaza prin cresterea cantitatii de lichid in intestine, ceea ce stimuleaza corpul sa produca si sa elimine scaune usor de eliminat.
Odata ce ati inceput sa luati un laxativ, medicul dumneavoastra ar putea sa ajusteze doza pana cand scaunele Dvs sunt corespunzatare.

O data cu utilizarea laxativelor ar trebuii crescuta cantitatea de fibre din dieta ta. Alimentele bogate in fibre includ:
• paine integrala
• orez brun
• ovaz
• fasole
• cereale
• Seminte
• fructe fructe uscate si
• legume
Adultii ar trebui sa consume cel putin 18 g de fibre pe zi. Puteti verifica cat de multe fibre contine un produs alimentar, verificand ambalajul acestuia. Daca doriti sa cresteti aportul de fibre, ar trebui sa faceti acest lucru treptat. O crestere brusca poate provoca crampe stomacale si poate produce senzatie de balonare. De asemenea, este important sa va asigurati ca beti multa apa, aproximativ 1,2 litri (sase pana la opt pahare) de apa pe zi, sau mai mult.

Servetele pentru copii sau hartie igienica

Este important sa se evite producerea dureri sau iritatiilor dupa trecerea unui scaun.
Daca utilizati tampoane pentru copii, nu se vor utiliza produse care contin parfum sau alcool, acest lucru ar putea duce la disconfort sau mancarime. Daca folositi hartie igienica, folositi o hartie cat mai moale, pentru a evita o frecare dureroasa.